- Zalety i wady wybielania zębów w domu vs. w gabinecie
- Jak Przebiega Proces Zakładania Aparatu Ortodontycznego?
- Odkryj magię czytania najmłodszym i poznaj sztukę wychowania pupila z wyjątkowymi książkami na Matfel.pl
- Ile kosztuje profesjonalne wyczyszczenie skórzanych butów?
- Wybór idealnej maty do ćwiczeń – jak znaleźć najlepszą opcję dla siebie?
Polacy kierują się po produkty BIO.
Boom na produkty bio rozpoczął się na dobre. Zaczynamy dostrzegać jakie składniki są dla nas korzystne, co nam szkodzi, a co nam pomaga skutecznie się leczyć. Wzrost zachorowalności na choroby autoimmunologiczne (m.in. na Toczeń rumieniowaty, Chorobę Leśniowskiego-Crohna czy chorobę Hashimoto), nowotwory oraz alergie, sprawił, że bardziej uważamy co trafia do naszego koszyka, a później do naszego przewodu pokarmowego.
BIO = zdrowie ?
Coraz więcej czytamy poradników, książek o dietach oraz blogów o tematyce zdrowotnej, korzystamy z detoksów, diet oczyszczających oraz przeciwzapalnych (np. protokołów autoimmunologicznych czy diet przeciwzapalnych). Niewątpliwie produkty bio pomagają nam doprowadzić organizm do równowagi oraz skuteczniej walczyć z infekcjami i zaburzeniami odporności.
W supermarketach, na bazarkach oraz na targach coraz częściej znajdziemy produkty ekologiczne, z certyfikatem Agro Bio (zielonym listkiem). W ofercie znajdziemy wszystkie potrzebne produkty w utrzymaniu prawidłowej, zbilansowanej i przeciwzapalnej diety. Od słoiczków i żywności przeznaczonej dla dzieci, przez miody, a kończąc na wyrobach cukierniczych. Co skłania nas by sięgać po produkty bio? Przede wszystkim lepszy smak, mniej szkodliwych i toksycznych substancji, tradycyjne metody produkcji oraz często opakowanie, które jest przyjazne dla środowiska (papier, szkło, metal). W asortymencie produktów bio znajdziemy też świetne produkty z kategorii super foods, które mają nam pomóc zapewnić dostateczną ilość witamin, mikro i makroelementów. Do super foods możemy zaliczyć między innymi miód manuka, który ma silnie przeciwzapalne działanie; wodę kokosową, która jest bogata w elektrolity i pozwala obniżyć poziom ciśnienia; nasiona chia bogate w wapń i pomocne w walce z osteoporozą i osteopenią oraz jagody amli bogate w witaminę C, która pomaga nam szybciej walczyć z infekcjami. Pocieszające jest to, że coraz częściej można spotkać żywność ekologiczną w przystępnej cenie, dostępnej dla większej grupy odbiorców. Co więcej w Polsce zaczęły się pojawiać kosmetyki ekologiczne, odzież oraz zabawki ekologiczne.
Jesteśmy tym co jemy. Zwracajmy uwagę co jemy, co wkładamy do koszyka. Głosujemy w ten sposób na zdrową przyszłość.